{ "title": "Limon Reçeli", "image": "https://www.limon.web.tr/images/limon-receli.jpg", "date": "20.01.2024 16:50:22", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Limon reçeli, pek yaygın bir reçel çeşidi olmasa da kahvaltı sofraları için kokusuyla farklı bir lezzettir. Limon reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri limonların iyi yıkanmasıdır. Eğer limonlar bahçeden, dalından koparılmamışsa, marketten yahut pazardan alınmışsa kabuğunda mumlama vardır. Reçel yapmadan önce suda bekletip iyice yıkamak gereklidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise reçeli hazırlama aşamasında limonun acılığını almak için yeteri miktarda suda bekletmektir.

Limon reçeli için gerekli malzemeler
Limon reçeli nasıl yapılır?

Limonlar güzelce yıkanır, gerekirse suda bekletilir. Temizlenen limonların kabukları dikkatlice rendelenir. Sade sarı olan kabuğun beyazına zarar vermeden rendelenmesine dikkat edilir. Rendelenen limon kabukları temiz bir tülbendin veya ince bir bezin içine konur. Üzerine 4 yemek kaşığı şeker atlır ve iyice ezilerek karıştırılır. Tülbendin ağzı sıkıca bağlanıp bir kabın içine konur. Kabukları rendelenmiş olan limonlar bir tencerenin içine konur. Üzerine gelecek şekilde su konup kaynatılır. Limonların patlamamasına dikkat edilir. Beyaz kısmı yumuşayınca ocağın altı kapatılır ve suyu değiştirilir. İki gün kadar bir süre devamlı suyu değiştirilerek limonlar suda bekletilir. Daha sonra sudan alınan limonlar dilimlenir ve çekirdekleri ayıklanır. Limon dilimleri kibrit çöpü kalınlığında doğranır ve tencereye konur. Üzerine 1,5 kilo olan toz şeker dökülür ve kaynamaya bırakılır. Çabuk taşma özelliği olduğu için reçelin başında beklemek gereklidir. Tülbentin içinde duran limon kabukları sıkılır. Suyun altında acısı çıkana kadar bezin içindeyken yıkanır. Reçel kaynamaya başladığında, içerisine kabukları da atılır. Kaynayan reçelin köpükleri irileşmeye başlayınca içerisine yarım limon suyu eklenir. 2- 3 taşım daha kaynatılıp ocağın altı söndürülür. Reçelin çok katı olmamasına dikkat edilmelidir zira reçel durdukça katılaşabilir. Ilıyan limon reçeli kavanozlara konup ağzı sıkıca kapatılır. Bu şekilde şekerleşmeden uzun süre bekleyebilir.
" } ] }