{ "title": "Saksıda Limon Ağacı", "image": "https://www.limon.web.tr/images/saksida-limon.jpg", "date": "21.01.2024 05:16:53", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Saksıda limon ağacı, Evde, saksıda domates, biber, soğan, yetiştirmek son derece keyif veren bir aktivitedir. Bunların yanında daha değişik ve zevk veren keskin ve tatlı bir kokulu bir bitkiyi saksıda yetiştirmek herkes ister. İşte limon ağacıda saksıda yetiştirilir ve çok aromatik kokusu ile evin havasını değiştirir. Çoğu kişi kapalı alanda bu şekilde ağaç yetiştirmeyi gözünde büyütür. Ancak saksıda limon ağacı yetiştirmek zor bir iş değildir. Saksıda limon yetiştirmek için ilk başta saksının yeterince büyük olması gerekir. Daha sonra ise besin değeri yüksek olan, iyi bir asit yapısına uyacak pH değeri 6-6,5 olan toprak bulunmalıdır. Limon narenciye türü olduğu için aşırı soğuğu ve rüzgârı kesinlikle sevmez. Bundan dolayı saksıyı koyacağımız yer balkon ya da teras gibi bir yerde yapılacaksa rüzgârdan korunaklı, güneşi güzel şekilde alacak yer ayarlamamız lazım.

Kapalı mekanlarda saksıda limon yetiştirmek için bazı önemli noktalara dikkat edildikten sonra gayet verimli sonuçlar alınır. Limon ağacı imkânlar oluşturulduğunda harika bir ev bitkisi olmaktadır. Limon ağacanın oluşturulması gereken imkânlarından birisi güneş ışığından fazla yararlanmasını sağlamak. Limon ağacı güneşi ve sıcağı seven bir bitkidir. Bundan dolayı kış aylarında bulunduğu ortama floresan takılmalıdır. Yaz aylarında ise ılıman bir yerlerde oturuyorsanız dışarıda da yetiştirebilir. Bu şekilde başta arılar ve diğer böcekler sayesinde polen yayacak ve fazla döllenme yapacağı için, beklenenden fazla meyve verecektir. Limon ağacını fidan satanlardan temin ettikten sonra, limon ağacına uygun saksı almak gerekir. Alacağımız saksının en az 17'lik olmak üzere önerilen 22-28'lik saksılarda yetiştirmek gerekir. Limon ağacını aldığımız yerden ağacın iyi besin alabileceği uygun bir toprak alarak, rüzgârdan uzak havadar, ışığı ve güneşi bol alan bir yerde yetiştirilmeye başlanır. Sulama ise çok önemli olmakla birlikte fazla suyu sevmeyen bir bitkidir. Saksı delikli olmalı, sulama yaptığımızda su birikmemesine önem verilmelidir. Limon aşırı sudan çok etkilenir ve kısa zamanda yeşil yapraklarını kaybetmeye başlayabilir ve mantar hastalığına da yakalanabilir. Kış aylarında don yapmaması için içeride yer almalı, balkon, teras gibi bir yerde ise soğuktan etkilenmemesi için güzel bir kaplama yapılması gerekir. Toprağın besin değeri yüksek olmalı, ayrıca toprak gübre zenginliği ile fosfor, azot, potasyum gibi minerallerin bol olduğu toprak yetiştirilmesi gerekir. Yeteri kadar ışık ve hava olan ortamda olması çok önemlidir. Isıtıcı olan yerde bulunmaması da önemlidir. Çünkü fazla buharlaşma ile bitkide nem kaybı gerçekleşir ve fidan kuruyabilir. Saksının içine toprak koymadan önce küçük çakıl taşları koyulması suyun drene olması için çok önemlidir.

Limon ağacının saksıya yerleştirdik, uygun ortamı sağladık ve sulamasını da yaptıktan sonra sıra ağaçtan meyve almaya gerekir. Limon ağacı bahar aylarının ilk zamanlarında güneşin verdiği sıcaklığını hissetmeye başladığı zamanlarda mum şeklinde, güzel kokan beyaz çiçekler verir. Daha sonra ise ağustos aylarından başlayarak aralık ve ocak ayına kadar meyvesini verir. Şubat ayından sonra ise ilaçlama, budaması ve çiçeklenmesi yapılır. Limon ağacının budama aşamaları da önemlidir. Budama vakti çok önemlidir. Limon ağacı meyvesini verdikten sonra, şubat aylarında uyku haline girerler o zamanlarda budama işlemi yapılması gerekir. Yine aynı şekilde bir kalemin çapından küçük dallar var ise alınmalıdır. Budamaya en alt taraftan en üst tarafa doğru budanmalıdır ki güneş ışığını her tarafı uygun şekilde alsın. Gövdesinde oluşan filizler her zaman kesilmelidir.
" } ] }