{ "title": "Sarımsak Limon", "image": "https://www.limon.web.tr/images/sarimsak-limon.jpg", "date": "21.01.2024 22:36:32", "author": "seyfettin çiçek", "article": [ { "article": "Sarımsak Limon, Sarımsak, soğan cinsinden olup yirmi beş ve yüz cm boyunda olup toprak altında soğanın da kokulu yağ bulunur. Her sene yetişen zambak, pırasa, yabani soğan ve soğan türleri vardır. Tarihteki yeri olarak da kültür bitkisi olarak bilinen sarımsak güneybatı Asya'da yetişmektedir. Selenyum ve germanyum bakımında zengin mineralli topraklarda yetişir. Memleketimizde ise en çok Kastamonu, Taşköprü de yetişmektedir. Bileşenlerine bakıldığın da otuz üç çeşit kükürt on yedi çeşit aminoasit, çinko, a, b bir ve c vitamini içermektedir. Faydaları ise insanın vücudun da antibiyotik etkisi yapmaktadır. Sarımsağın, çiğ halde veya yağının, mikroorganizmalar üzerine antibiyotik etkiye sahip olduğu, antiviral, antifungal, antiprotozoon, antikparazitik ve antibakteriyel özellikleri üzerinde durulmaktadır. Bundan başka da antiseptik işlevi, grip nezle, ses kısıklığı, astım rahatsızlıklarına, eklem romatizmaları, bademcik, romatizma öksürük ve bronşite gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Terletici bir etkisi olduğundan ateş düşürülmesinde de kullanılır. Sarımsak yan etkileri de genelde aşırı sekil de kullanıldığında kükürt fazla olduğundan dolayı vücudumuz da alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Çiğ tüketildiğinde ise bağırsak da gaz sıkışması ve mukozasında yanma olmaktadır.